top of page
Zoeken

Het leven via je lichaam ervaren

Bijgewerkt op: 28 jun. 2023


In een vorige post heb ik het gehad over dat persoonlijke ontwikkeling vaak als iets op de todo-lijst komt. Lees hier terug wat ik daarover schreef. In deze post heb ik het over Intentioneel Leven en dat we het leven alleen via ons lichaam kunnen ervaren. Daarom is het zó belangrijk om een goed bewustzijn in je lichaam te hebben. Ik zal daar later vast en zeker meer over schrijven, want er is zoveel over te vertellen! Voor nu wil ik het graag houden bij een grote inspiratiebron voor mij:

Een mooi moment om af te stemmen op je lichaam en je te laten leiden door haar wijsheid is de Medicijncirkel op 4 Maart.

Ik put bij Intentioneel Leven onder andere uit de filosofie van Merleau-Ponty - een Franse filosoof uit de Fenomenologische stroming midden 20e eeuw. Hij staat onder andere bekent om het idee ‘leefwereld’.


Dit is: de manier waarop je de wereld waarin je je beweegt ervaart.

De kleren die je aantrekt zijn niet alleen maar stof om je heen gevormd.

Je kleren zijn een vorm waarmee jij je herkomst, je idealen en je ideeën uitdrukt.

De plek waar je leeft is gevuld met symbolen die voor jou betekenis hebben en een bepaalde waarde voor jou uitstralen. Geboren worden en je leven leiden kan niet zonder betekenis te geven aan de wereld om je heen. Je bent vanaf je geboorte op aarde geworpen en hebt het hier op en met de aarde te doen. Merleau-Ponty heeft het hier over de wereld, maar voor mij voelt aarde veel meer kloppend om recht te doen aan het feit dat we ten eerste natuur zijn.


En waar ik Merleau-Ponty extra dankbaar voor ben is dat hij mij leerde dat ik het leven alleen via mijn lichaam kan ervaren. Tot dan toe was ik een soort wandelend hoofd. De Fenomenologie is een van de meest ingewikkelde en theoretische filosofieën waar ik me ooit in verdiept hebt (via mijn opleiding Humanistiek). En precies deze filosofie bracht me bij het belang van mijn lichaam.


Het lichaam is het perspectief van waaruit we de wereld waarnemen.

(La Phénoménologie de la perception, Paris, nrf, Gallimard, 1945)

Ik heb dit niet in het Frans gelezen hoor! Heb helemaal geen talenknobbel.


Zonder lichaam geen manier om bewustzijn te hebben van de wereld en geen interactie met de wereld. Het lichaam heeft zoveel wijsheid, pikt zoveel op, slaat zoveel op voor later als we tijd hebben om iets een plek te geven.


Die wijsheid leren ontsluiten. Helemaal ja zeggen tegen de diepte en schoonheid van het mens zijn via je lichaam. Inclusief de veranderingen, mindfucks, fuck-ups en stomme gebeurtenissen. Dan ontstaat er ruimte om te gaan antwoorden op de gebeurtenissen in je leven.


Iets wat je dus niet binnen kantoortijd en na een goed gesprek kunt afstrepen van je todo-lijst. Maar wel een levenslange beoefening die heel veel bevrediging geeft.

Een mooi moment om af te stemmen op je lichaam en je te laten leiden door haar wijsheid is de Medicijncirkel op 4 Maart. We gaan het begin van de lente vieren! Zo fijn dat de winter - hoe waardevol ook - bijna voorbij is! Met een kopje Ceremoniële Cacao ontspannen we en Blauw Lotus helpt ons om de laatste resten van de winter van ons af te schudden. Samen duiken we in wat 'Beginnen' voor ons betekent. Wat vind je makkelijk en moeilijk aan beginnen? En hoe kan jij beginnen voor jezelf makkelijk maken? Kun je beginnen vanuit ontspanning of alleen vanuit druk? Kom meedoen en ervaar de wijsheid van je lichaam!

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page