top of page
Zoeken

Over clichés, spiegels, de wielen van het jaar en ceremonies


September: Tijd om je jaar te gaan integreren! Alleen:

Wat is integreren eigenlijk?

En hoe doe je dat dan?Alle clichés zijn waar Het leven en ceremonies - met en zonder plantmedicijn - hebben veel overeenkomsten. En beiden heb je te integreren! Ik heb in de prachtigste ceremonies gezeten en gevoeld hoeveel liefde er is in het leven. Ik was meerdere keren in complete bliss in zo’n ceremonie! Alle cliché over licht en liefde zijn dan even helemaal waar:

 • We zijn allemaal verbonden in één groot organisme

 • Alles is goed zoals het is

 • Liefde is universeel, waar het om draait in het leven en alles overstijgend

 • Je bent al heel, er hoeft niets anders

Ik heb het tot in iedere cel gevoeld. Magisch, absoluut magisch. Tsja en dan? En dan kom ik thuis en dan zijn al mijn problemen en pijnpunten er gewoon nog. Ik heb er een ander perspectief op gekregen, maar dat betekent niet dat ze weg zijn. En als ik vanaf nu graag ander gedrag en beslissingen wil maken dan is mijn omgeving nog niet mee. Die weet niet wat ik weet. En ik kan het niet uitleggen, want ik heb er geen woorden voor. Ik heb het ervaren, maar woorden grijpen de ervaring niet. Voor de ander klinkt het als clichés. En betekenisloze beelden. Ik heb de herinnering, de ervaring en de daaraan gekoppelde emotie.

De grootsheid van het bestaan integreren in je kleine persoon. Deze persoon, dit lichaam, deze emoties en gevoelens. Hoe doe je dat?


Hier draait het om!

De zingeving die je ervaart in zo’n ceremonie verbinden met je dagelijks leven. Daar draait het om. Zien hoe het leven jou weerspiegelt, dat de schoonheid die je ervaart je eigen grootsheid, liefde en stralen is. Juist de stukken van jezelf die je niet goed kan zien, omdat je alleen dat ziet wat je niet bent: het lijden en de zwaarte, de afgescheidenheid.

En vervolgens neem je aan dat je dat dan wel zult zijn.

Als ik nooit in de spiegel kijk heb ik geen goed beeld van waar iedereen op reageert als ze naar mij kijken. Dat wat ervaart mag zich bewust worden van zichzelf.


In een van mijn laatste ceremonies stelde mijn plant medicine teacher de vraag:

'Who are you?'

En ik antwoordde:


'I am the light that touches the depths of the sea. And I thought I was the sea.'

Wij zijn allemaal ook die lichtstralen.


Een jaar is als een lange ceremonie:

Hetzelfde gebeurt met de reis die we in een jaar maken door de tijd heen. De inzichten en ervaringen die we opdoen. Ook dezen hebben we te integreren.

En daarmee lopen we tegen dezelfde zaken aan als na een ceremonie:


 • Hoe geef ik woorden aan mijn ervaringen?

 • Hoe druk ik de waarde uit?

 • Waar heb ik meer in de spiegel te kijken?

 • En hoe blijf ik doorzetten met het veranderen van mijn gedrag?

 • Wat heb ik daar voor nodig?

We zijn nu op 3/4 van ons jaar.

September is van oudsher de tijd waarin we herbalanceren, de oogst in ogenschouw nemen, onze schulden betalen en dank zeggen voor dat wat we ontvangen hebben. En we beginnen met de integratie van ons jaar.


De definitie van integreren is:

'Het samenvoegen tot een geheel'


 • Het grote en het kleine.

 • Het lelijke en het mooie

 • De oogst en de schuld

 • De spiegel en degene die erin kijkt.

 • De zee en de lichtstraal die tot in de diepte rijkt.

Op welke vlakken zoek jij een nieuwe balans? En hoe integreer jij je jaar?

En wat zie je als je in de spiegel kijkt?

Lijkt het je fijn om wat ondersteuning te krijgen bij het integreren van je jaar?


Doe mee met de integrerende ceremonies die ik samen met Jorinde Verzijl geef dit najaar! • Op 24 september geven we een ontspannen middag bij Thrive Yoga in IJburg met zachte Yin Yoga, Ceremoniële Cacao en Blauwe Lotus. Blauwe Lotus is een prachtige dromerige plant die je helpt om vanuit mildheid te herbalanceren.


Jorinde en ik geven onze allereerste One Day Retreat samen op 29 oktober!

Zo'n zin in!

De ochtend is volledig toegewijd aan een milde yoga practice en meditatie om je te helpen loslaten zodat je zonder balast de winter in kan duiken.

In de middag gaan we de diepte in met een Cacaoceremonie en Rapéhsessie om alles wat je nog niet hebt losgelaten helemaal de ruimte te geven. Jorinde heeft 1000+ uren aan yogaopleidingen en is al een dik decennium yogateacher. Eva-Serafina heeft een achtergrond in maatschappelijk werk, coachen van perfectionisten, mediatiebegeleiding en 6+ jaar ervaring in het (mede)begeleiden van ceremonies met plantmedicijn.

Samen brengen ze een veilige bedding waarin je helemaal kan zijn met alles dat er speelt. Lees hier op je gemak hoe de dag er verder uit gaat zien!


Beide zondagen is gratis parkeren trouwens....3 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page