top of page
Zoeken

Over waarom je je soms een enorme mislukkeling voelt en dat niet aan jou ligt!


Ik lag vorige week ziek op de bank mij een enorme mislukkeling te voelen.

En er zijn genoeg momenten dat ik daar met al mijn tools iets moois van kan maken. Maar deze week lukte het even niet.

Dat is op zich ok. Het gaat weer over.


En het kan zijn dat er iets in de lucht hing, of dat ik iets aanvoelde, waardoor het niet lukte. Toen ik me weer wat beter voelde keek ik even in het nieuws. En zag daar een tweet van Jort Kelder langskomen die mijn haren overeind deed staan. Iets over geen stemrecht voor mensen met een laag inkomen, te bizar voor woorden.

Het triggerde mij precies in het stuk 'waardeloos' voelen.

Alsof je geen waarde hebt als je niet genoeg productie draait.


Ik verstijfde heel lang waar anderen gaan vechten of vluchten. Nee kwam niet voor in mijn vocabulaire. Ik heb de freeze/fawn reactie tot perfectie leren uitvoeren. En dus deed ik niks wanneer de tijd tikte en de dagen leeg waren. Knikte ik heel lang ja en amen naar iedereen die het beter wist of in iedere geval harder riep dan ik.


Maar als je niks doet ben je ‘lui’, kreeg ik onderhuids mee.

En als je meepraat en ja en amen knikt en je dan later ziek meldt ben je ‘onbetrouwbaar’. Dan ben je een onbetrouwbare luie uitvreter met geen waarde van zichzelf. Dat vind Jort ook. Jort is ondertussen even vergeten waar zijn voorspoed vandaan komt. Iets met veel 'vinkjes' en bijna gratis studeren.

Maar ik wil het helemaal niet over Jort hebben, maar over hoe wij daar mee om kunnen gaan.


Mijn innerlijke 'Jort' was goed aan het losgaan op wat ik voor mislukking deze week weer was. Die neo-liberale taal over productiviteit en waarde en je steentje bijdragen heb ik ooit goed verinnerlijkt, zullen we maar zeggen.


En ik word er woest van dat er een nieuwe generatie opgroeit met de impliciete gedachte dat waarde en productie rechtstreeks aan elkaar gekoppeld zijn.

Dat niet weet hoe te rusten.

Dat ontzettend belangrijke taken (kinderen opvoeden, mantelzorger zijn, schoolleraar, therapie en coaching), die niet zijn uit te drukken in geld, steeds slechter verdient of tegemoetgekomen wordt.

Een nieuwe groep mensen die niet voelt mee te komen in de maatschappij.

Die zichzelf leert haten, zoals ik mezelf ooit heb leren haten.


Ik heb mezelf bevrijd van de geïnternaliseerde stemmen van oa mensen als Jort Kelder. Ja ze zijn er nog en ja ze schreeuwen nog soms. Ik zie het als interne waarschuwing dat ik dingen doe die nog niet in de maatschappij worden gewaardeerd. Maar waar ik wel veel waarde aan hecht.

Ik kan de inhoud van die gedachten niet meer serieus nemen.

En ik kan oprecht zeggen nu dat ik van mezelf houd.


Ik heb mezelf leren uitspreken zodat mensen een ander geluid horen.

Een geluid van liefde, een geluid van vertrouwen en inzicht.

Een herinnering aan waar het echt om gaat in het leven.

Onbetaalbaar en niet in geld uit te drukken.


Dus knoop dit alsjeblieft in je oren:

Jij en ik hebben waarde als mens.

We zijn op zoveel manieren gelijkwaardig en tegelijkertijd uniek.


Hoe ik mezelf bevrijd heb van dat soort geïnternaliseerde stemmen?

Met heel veel hulp, ten eerste.

Dit is niet iets wat in een vacuum gebeurt en waar je meteen veel zelfinzicht in hebt. Dus tijd om te gaan praten met anderen over je gedachten, hoe eng ook.

En ik zocht heel veel plekken op die veilig genoeg waren om te oefenen met ander gedrag. Plekken die ik ook nu bied, zoals de One Day Retreat op 29 oktober. Maar ook in mijn coachingspraktijk is die ruimte er.


Puntje bij paaltje?

Ga doen waar je redelijk ok in bent,
waar je soms intens gelukkig van wordt
en waar je jouw hoekje van de wereld elke dag een klein stukje mooier mee wilt maakt.

Dat is echt genoeg.

We zijn allemaal verbonden met elkaar.

Dus dan draag je echt bij aan een betere wereld.


En ajb: als je ziek bent, lig dan op de bank ziek te zijn, een beetje tv te kijken als je zin hebt en niets anders.


Tot een volgende post!

Hartegroet;

Eva Serafina


P.S. Wil je naar aanleiding van deze post graag sparren over iets dat je bezig houdt of dwarszit? Schrijf je in voor mijn gratis half uurtje kennismaken:


P.P.S. Dit is waar ik je mee kan helpen👇


Kun je moeilijk delen over wat er van binnen leeft?


Behoefte aan verbinding en inspiratie deze herfst?

Neem deel aan deze One Day Retreat op 29 oktober


Geen idee hoe je de grauwe winter dit keer doorkomt?

Doe mee aan mijn Winterpad en tune in op je dromen voor komend jaar.


Loop je vast in je werk en/of privé (burn-out/overspannen/somber/eenzaamheid)?

Ontvang individuele coaching en leer onvoorwaardelijke zelfzorg en liefdevolle zingeving.2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page